+90 546 942 87 47
info@turcode.com

Muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde dikkat edilmesi gerekenler

28.03.2019
2 dakika okuma

Bazı firmalar mali kayıtların düzeni ve raporlaması gibi konuları ihmal edebilmektedir. Oysa ki bilgilendirmeyi ilk etapta yapan evraklardır ve firmanın kredibilitesi açısından da büyük önem taşır. Bu noktada bu işlemlerin yapılmasından sorumlu olan mali müşavirin seçimi konusu dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu yazımızda muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde nelere dikkat etmelisiniz, ayrıntılarıyla açıklıyoruz.

Mali müşavirle çalışma ipuçları

Mali müşavir ile çalışmaya başlamadan önce ve çalışmaya başladığınızda şu soruların yanıtlarını bulmalısınız:

  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) veya Yeminli Mali Müşavirlik (YMM)yetki belgesi var mı?
  • Piyasada prestij sahibi mi?
  • Sizinle aynı sektörde olan bir firma ile çalışma deneyimi olmuş mu? (Farklı sektörde vergi uygulamaları da farklı olabilir)
  • Referans verebiliyor mu?
  • Muhasebe sistemlerinin hangisine ne kadar hâkimiyeti var?
  • Şirketinizin ve sizin vergi planlamanız, iş planınız, çevreyle iletişiminiz vb. konularda destek sağlayabilir mi?
  • Kayıtların kanun ve mevzuata uygun olarak tutulması konusunda özenli mi?
  • Çalışma ortamı, teknoloji ve insan kaynağı bakımından yeterli mi?

Bu soruların cevapları olumsuz olduğunda vergiyle ilgili konularda sıkıntı yaşanması muhtemeldir. Bu nedenle çağdaş uygulamalardan haberi olan, bilgili ve deneyimli bir personel çalıştırmalısınız. Ancak tecrübeli ve donanımlı bir mali müşaviri şirketin bünyesinde çalıştırmanın özellikle ilk yıllarda bütçenizi zorlayabileceğini belirtmeliyiz.

Mali müşavirde aramanız gereken özellikler

Mali müşavirlik hizmetini dışarıdan almayı planlıyorsanız; mali müşavirin bilgi seviyesinin, şirketinizin büyüklüğü ve ilk 5 yıllık büyüme hedefleriniz ile uyumlu olması, dışarıdan hizmet aldığınız şirketin yeterli sayıda personeli olması konularında dikkatli olmalısınız. Bu gibi firmaların daha fazla iş alıyor olmaları, günceli yakalayarak bilgi birikimlerinin yüksek olmasını sağlar ki en ufak bir bilgi eksikliği, size büyük bir ceza olarak dönebilir. Bütün bu noktalar göz önünde bulundurulduğunda, işletmenin ilk yıllarında maaşla çalışan bir mali müşavirden değil, dışarıdan daha uygun fiyatlı hizmet almak daha doğrudur.

Mali müşavirler, Meslek Yasası ve Yönetmeliği gereği, mükelleflerinden vergi ve SGK ödemesi adı altında para alamazlar. Dolayısıyla ödemeleri kendiniz ya da banka aracılığı ile yapmanız daha doğru olur. İyi niyetin suistimal edilmesi durumunda karşılaşılacak cezalar, işletme faaliyetlerinin durmasına kadar gidebilir.

Muhasebe yönetiminde için temel husus

İyi bir muhasebeci; dijital araçlara hakim olmalı ve müşteri portföyü açısından deneyimli olmalıdır. Mali yükümlülükler konusunda geç kalınması, yetersiz olunması usulsüzlük ve idari para cezası anlamına gelir. Muhasebe yönetimi yaklaşımında en ileri yöntem ve teknolojiler için daima güncel kalmak büyük önem taşıyor.

Diğer Yazılar

Web tabanlı fatura kullanmanın faydaları

15.3.2019
2 dakika okuma

Teknolojideki gelişmeler, hayatımızın hemen her alanını olumlu yönde etkilemiştir. Kurum ve kuruluşların gelişen bilgi teknolojisinden yararlanmasının bir örneği de web tabanlı fatura olmuştur. Peki, neden web tabanlı fatura kullanılmalıdır? ...

Mali müşavir kimdir, ne gibi işler yapar?

11.2.2019
2 dakika okuma

Mali müşavir kimdir, mali müşavir ne iş yapar, mali müşavir nasıl olunur, mali müşavirlik sınavı geçenler hemen mesleğe başlayabilir mi, mali müşavir olma şartları nelerdir? Mali müşavirliğe dair merak edilenleri sizin için derledik. Türkiye’deki ...

Aile şirketi yasası nedir, özellikleri ve zorlukları nelerdir?

14.2.2019
2 dakika okuma

Ülkemiz genelindeki anonim ağırlıklı olmak üzere şirketlerin yüzde 90’ından fazlasının aile şirketi olduğunu biliyor muydunuz? Aile şirketi yasası dediğimiz metinler bu anlamda oldukça önemlidir. Bir aileden en az üç jenerasyonu bünyesinde barındıran ...

Kasa hesabı nedir, nasıl tutulur?

08.3.2019
2 dakika okuma

Tek Düzen Hesap Planı’nda yer alan ve Vergi Usul Kanunu’ndaki önemli açıklamalar doğrultusunda hazırladığımız içerikle, nakit giriş ve çıkışların takibinin yapıldığı kasa hesabının işleyişini ve dönem sonunda yapılması gerekenleri ayrıntılı biçimde a ...