+90 546 942 87 47
info@turcode.com

Şirket giderlerini kontrol altına alma ipuçları

21.03.2019
2 dakika okuma

Her şirket için gelir-gider dengesi çok büyük önem taşıyor. Yüksek ve kontrol edilemeyen işletme giderleri, şirketlerin kapatılması sonucunu bile doğurabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamanız için gelir-gider dengesini nasıl sağlayabileceğiniz, nelere dikkat ederek giderlerinizi kontrol altına alabileceğiniz konusunda size yardımcı olacak bir dosya hazırladık. Şirket giderlerini kontrol altına almanın ipuçları bu yazımızda!

Personel harcamalarını raporlayın

Personeliniz verdiğiniz yetki doğrultusunda kargo ücreti ödeme, taksi kullanma, araba yıkatma, ofis araç gereci satın alma gibi eylemleri için ödeme yapabilir. Bu konuda personelin yetki sınırını netleştirin ve harcamaları bilgisayar ortamında takip edebilmeniz için harcamaların kayıt altına alınmasını sağlayın. Harcamaları aylık olarak kontrol edin. Personeli gider azaltma durumunda ödüllendirmeniz motive edici olacaktır.

Kargo anlaşmasını gözden geçirin

Konum olarak size en yakındaki kargo firmalarından teklif alın ve karşılaştırma yapın. Daha önceden bir kargo şirketiyle anlaşma yaptıysanız anlaşmanızı belirli aralıklarla başka kargo firmalarının teklifleriyle karşılaştırın. Kargo gönderimlerinde kg ve desi üzerinden anlaşma yapmanız daha karlı olmanızı sağlayacaktır. Yapılan tüm kargo alım ve gönderimlerinin detaylarının raporlarını isteyin.

Araç takip sistemi kullanın

Araç takip sistemi kullanan şirketlerin giderlerinde yüzde 15 düşüş olduğu gözlenmiştir. Takip sistemi sayesinde şirket araçlarınızın iş harici kullanılmasını önleyerek yakıttan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca araç takip sistemi sayesinde, araçların takibi ve organizasyonu için boşuna enerji harcamış olmazsınız.

Yemek giderlerini düzenleyin

Halen birçok işletmede yemekhane kullanımı yaygındır. Oysa toplu yemekhane alışverişi yüklü bir mutfak masrafına ve gider gösterme, çalışanlara yemek ücretlerini yatırma gibi operasyonel yüklere neden olur. Yemek kartı firmaları ile çalışmanız ise vergi avantajları sağlar ve şirket giderleri düşürme konusunda önemli bir adım olur.

Poliçe tekliflerini değerlendirin

Türkiye’nin önde gelen güvenilir sigorta şirketleri, sektörel sigorta paketleri, avantajlı kasko, yangın ve trafik sigortası gibi önerilerle gelebilir. Bu önerileri değerlendirmeniz ilerleyen süreçte fayda sağlayabilir.

Doğru ekiple çalışın

Çalıştığınız personelin gerçekten gerekli olan hizmeti verdiğine emin olun. Verimliliğin personelin sayısı değil niteliğiyle ilgili olduğunu göz önünde bulundurun ve 3 kişinin yapabileceği iş için 5 personel çalıştırmayın. Takımınızdaki kişilerin iş bitirici, maceracı, detaycı kişilerden oluşmasına özen gösterin.

Gider takip sistemi kullanın

Gider takip sistemi sayesinde işletmenizi gelir gider durumunu kolayca takip ederek ödemelerinizi planlayabilirsiniz. Böylece zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Banka seçimi

Banka seçiminizi yaparken uzun yıllardır tecrübesi olan kurumsallaşmış, güven veren bankaları tercih edin. Personelinizin maaşlarını yatırdığınız bankadan ekstra avantaj sağlamasını talep edin. Daha önceden kredi aldıysanız daha düşük faizli kredilerle değiştirin.

Mali müşaviriniz ile sürekli iletişim halinde olun

Mali müşavirinizle birlikte gelir tablonuzu kontrol edin ve varsa teşvikler gibi çeşitli önerileri dikkate alın.

Personelinizin motivasyonunu düşürmeyin

Maliyet düşürme politikaları sayesinde fayda sağlarken, personelin motivasyonunun etkilenmemesi için kararlarınızın personel üzerinde oluşması muhtemel olumsuz etkisini göz ardı etmeyin.

Para kazanmak için etkili yöntemlerden biri maliyeti azaltmaktır. Dolayısıyla biraz kemer sıkmakta fayda vardır. Ancak şirket giderleri azaltma konusunda radikal kararlar almadan önce hangi faaliyet dışarıdan alınabilir, hangi harcama hangi amaca yönelik olarak yapılıyor gibi soruları cevaplandırmalı, giderleri de sonuç odaklı önetmelisiniz.

Diğer Yazılar

Muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde dikkat edilmesi gerekenler

28.3.2019
2 dakika okuma

Bazı firmalar mali kayıtların düzeni ve raporlaması gibi konuları ihmal edebilmektedir. Oysa ki bilgilendirmeyi ilk etapta yapan evraklardır ve firmanın kredibilitesi açısından da büyük önem taşır. Bu noktada bu işlemlerin yapılmasından sorumlu olan ...

Girişimciler için muhasebeci seçme rehberi

13.2.2019
2 dakika okuma

Girişimcilerin yoğun telaş içinde ihtiyaçlar hiyerarşisi oluşturma aşamasında strateji belirlemesi ve iş planı yapması kadar mali işleri yürütebilecek profesyonel destek alması da o kadar önemlidir. Bu nedenle girişimcilerin cevap aradıkları en öneml ...

E-İmza Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır? E-İmza Hakkında Her Şey!

20.12.2018
2 dakika okuma

Günümüzde bireylerin ve işletmelerin pek çok resmi işlemini ıslak imzanın sahip olduğu geçerlilikle yapmasına olanak tanıyan e-imza, bürokrasinin azalması ve işlemlerin kolaylaşarak hızlanmasına önemli bir katkı sunuyor. Elektronik imza konusunda akı ...

Risk yönetim rehberi: Cari hesap çalışmak

15.3.2019
2 dakika okuma

İşletmedeki olası tehlikeler ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi, yani risk yönetimi açısından cari hesap çalışmak da bir risk faktörü olabilmektedir. Bu yazımızda bu risklerin nasıl yönetilebileceği hakkında sizleri bilgilendiriyoruz. ...