+90 546 942 87 47
info@turcode.com

Girişimciler için muhasebeci seçme rehberi

13.02.2019
2 dakika okuma

İşletmenizin sektörü ne olursa olsun, iş planlarınızın olası getirileri ne kadar yüksek ve karlı olursa olsun hesaplarınız doğru tutulmayıp evraklarınız ve bilgileriniz doğru şekilde korunmazsa ticari faaliyetlerinizin devamlılığı söz konusu olamaz. Çünkü bir işletme için en büyük risk unsuru devlete yapılan beyanlarda yapılan yanlışlığın vergi cezaları olarak dönmesidir. En küçük bir rakam hatası binlerce liralık ceza olarak geri döner. Bu nedenle mutlaka serbest muhasebeci ya da mali müşavir tayin edilmelidir.

Muhasebecinin muhasebe dışındaki hizmetleri

Muhasebecinin işletmenin elde ettiği ve etmeyi planladığı rakamsal değerler hakkındaki yorumlama bilgisi ve deneyimi ve daha pek çok unsurun işletmenin büyümesindeki etkisi göz önüne alındığında muhasebeci seçiminin gerekliliği daha iyi anlaşılıyor. Peki, muhasebecinize hangi konularda danışabilirsiniz?

Muhasebecinize; vergi planlaması, risk yönetimi, iç kontrol, karlılık, teknolojik bilgi ve kredi ya da avukat bulma konularında danışabilirsiniz. Muhasebecinizin her ay bilanço ve gelir tablonuzu raporlayarak size sunması ve vereceği danışmanlık ile vergi yükünüz hakkında gelecekte neler olabileceği ile ilgili fikir sahibi olmanızı sağlaması işletmenizin devamlılığı için son derece önemlidir.

Muhasebeci seçme kriterleri

3568 sayılı yasa gereği defter tutma yetkisi SMMM’ lere (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) verilmiştir. Muhasebecinize sınav ile belirli aşamaları tamamlamış adaylara verilen bu belgeye sahip olup olmadığını sormalısınız.

Muhasebecilerin ücretini belirleyen unsurlar; mesleki deneyim, verdikleri hizmetler, yabancı dil bilgisi, raporlama yetenekleri gibi unsurlardır. Limited veya anonim şirket konumundaki sermaye şirketi ile şahıs şirketleri arasında önemli bir fark bulunur: Şahıs şirketlerinde %20 oranında stopaj maliyeti çıkar. Stopaj maliyeti, muhasebecinin ücretini artıran önemli bir noktadır.

Muhasebecinizin mükellefleri (müşteri portföyü) arasında sizin sektörünüzdeki bir işletmenin olması bir gereklilik olmasa da sizin için referanstır. Bir muhasebecinin yoğunluğu ve destek alabileceğiniz kaynaklar ile bağlantısının bulunması size muhasebecinizin verimli çalışması konusunda ipucu verir.

İyi bir muhasebeci işinizde tasarruf sağlayacak (teşvikler gibi) önerilerde bulunabilmelidir. Bu nedenle muhasebeci adayınıza sorular sorarak yaratıcı fikirler ile gelip gelmediğinin kontrolünü yapabilirsiniz. Elbette bunun bir bedeli olabilir.

Dijital araçlara hakim olmalı

Teknoloji ve bilgi teknolojisindeki ilerlemeleri fırsat olarak değerlendirebilmek için işinizi kolaylaştırabilecek araçlar konusunda bilgi sahibi olan bir muhasebeciyle çalışmalısınız. Bulut teknolojilerini kullanabilen, internet konusunda bilgili olan, ekonomik ve kullanışlı uygulamaları önerebilen muhasebecileri tercih etmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır.

Her ne kadar vergi ödeme ve yazışmalar entegre sistemler acılığıyla yapılabiliyor olsa da muhasebecinin konum olarak vergi dairesi, sigorta ve tescil kurumlarına yakın olması işlerin kısa sürede yapılması ve zaman yönetimi açısından önemlidir.

Genel olarak mali müşavirlerin, muhasebecilerin seçiminde eş dost önerisi dikkate alınır. Ancak Mali Müşavirler odasından da isim ve tavsiye almak mümkündür.

Muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinde performans değerlendirmesi yapmak ve ücret, kalite gibi konularda karşılaştırma yapabilmek zordur. Bu nedenle muhasebecinizden kendisini meslektaşlarından farklı kıldığını düşündüğü özelliklerini öğrenmeniz yani muhasebecinin mesleki nitelikleri size nasıl yardımcı olabileceği konusunda fikir verebilir.

Sonuç olarak; işletmenizi kurarken ve büyüme aşamasında size destek olacak en doğru muhasebeciyi seçmeniz için muhasebecinize; SMMM belgeniz var mı, ücretinizi nasıl belirliyorsunuz, müşterileriniz kimler, işimle ilgili tavsiyeleriniz var mı, bilişim teknolojileri ile ilgileniyor musunuz, konum olarak kurumlara ne kadar yakınsınız, meslektaşlarınızla farkınız nedir gibi sorular sormalısınız. Bu sorular muhasebeci seçme konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Diğer Yazılar

Şirket giderlerini kontrol altına alma ipuçları

21.3.2019
2 dakika okuma

Her şirket için gelir-gider dengesi çok büyük önem taşıyor. Yüksek ve kontrol edilemeyen işletme giderleri, şirketlerin kapatılması sonucunu bile doğurabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamanız için gelir-gider dengesini nasıl sağlayabileceğiniz, nele ...

Risk yönetim rehberi: Cari hesap çalışmak

15.3.2019
2 dakika okuma

İşletmedeki olası tehlikeler ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi, yani risk yönetimi açısından cari hesap çalışmak da bir risk faktörü olabilmektedir. Bu yazımızda bu risklerin nasıl yönetilebileceği hakkında sizleri bilgilendiriyoruz. ...

Muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde dikkat edilmesi gerekenler

28.3.2019
2 dakika okuma

Bazı firmalar mali kayıtların düzeni ve raporlaması gibi konuları ihmal edebilmektedir. Oysa ki bilgilendirmeyi ilk etapta yapan evraklardır ve firmanın kredibilitesi açısından da büyük önem taşır. Bu noktada bu işlemlerin yapılmasından sorumlu olan ...

Girişimciler için muhasebeci seçme rehberi

13.2.2019
2 dakika okuma

Girişimcilerin yoğun telaş içinde ihtiyaçlar hiyerarşisi oluşturma aşamasında strateji belirlemesi ve iş planı yapması kadar mali işleri yürütebilecek profesyonel destek alması da o kadar önemlidir. Bu nedenle girişimcilerin cevap aradıkları en öneml ...