Teknolojideki gelişmelerin ve dijitalleşmenin etkisi sağlıktan bürokrasiye, ticaretten iletişime tüm sektörlerden belirgin şekilde hissediliyor. E-dönüşüm kavramı, 2004’lü yıllarda hayatımıza girdiğinden beri çok hızlı bir dijitalleşme yaşanıyor. Alışverişin şekli e-ticarete dönüşürken, muhasebe birimlerinin klasörlerini dolduran basılı faturalar bilgisayarda oluşturulup saklanabilen e-Fatura’lara dönüşüyor. Kurumların geleceğini belirleyen bu küresel süreçte özel entegratör seçimi de hassasiyet taşıyor. Bu yazımızda e-Fatura entegratörü seçerken dikkat edilmesi gerekenleri yazdık.
Yayımlanan tebliğe göre 2019-2020 hesap dönemleri cirosu 5 milyon TL üzeri olan mükelleflerin 01.07.2021 tarihi itibarıyla e-Fatura ve e-Arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu bulunuyor. e-Dönüşüm hizmeti için elektronik kayıt oluşturma yetkisine sahip olan özel entegratörler; mükelleflerin tüm kayıtlarını oluşturduğu gibi kayıtların takibini de yapıyor. e-Fatura ile e-Arşiv Fatura kayıtlarını yüksek hızda imzalama gücüne sahip HSM cihazlarıyla imzalayan entegratörler 7/24 erişilebilir durumda bir sistem vadediyor. Mükellefin kayıtlara web portalından erişmesine imkân tanıyor ve mükellefin verilerini yedekleyerek veri kayıpları yaşanmasının önüne geçiyor.
Entegratör seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Özel entegratör ile çalışmak e-Dönüşüm sürecinde güven bakımından avantaj sağlıyor. GİB’in kendisine verdiği yetkinin dışına çıkmayan entegratörlerin seçiminde aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurmak gerekiyor:
- Entegratörün Gelir İdaresi Başkanlığı’nın zorunlu kıldığı koşulları taşıması ve gerekli yeterliliklere sahip olması (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM, e-MM izinleri almış olması)
- Sistemin 7/24 çalıştığının sözünü vermesi ve destek hatlarının yoğunluktan dolayı uzun süre bekletmemesi
- Veri saklama hizmeti verebilmek için güçlü bir alt yapısının olması
- Felaket durumunda verilerin korunmuş olmasını sağlamak üzere veri yedeklemesi yapması
- Kurumsal kimliğe sahip olması ve finansal kapasitesinin güçlü olması
- Entegratörün e-Belge sistemlerine halim olması
- Portal arayüzünün kullanıcı dostu olması ve gelişmiş fonksiyonlara sahip olması
- Portalın hem web hem mobil erişime olanak tanıması
- e-fatura sisteminin ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) programlarıyla entegre olabilmesi