+90 546 942 87 47
info@turcode.com

Çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler

01.06.2020
2 dakika okuma

İşletmelerin ticari işlemlerinde yaygın olarak kullandığı çek ve senetler, kullanımı için belirlenen şartlara uyulmadığında mağduriyetlere neden olabiliyor. Birçok kişi meydana gelen hak kayıpları dolayısı ile hukuksal yollara başvuruyor. Arkası yazılan çekin tahsiliçekin arkasına atılan imzaciro edilen çek karşılıksız çıkarsazamanında tahsil edilmeyen çek gibi internet sorgulamaları çek ve senet işlemlerinin ne kadar hassasiyet gerektirdiğini ortaya koyuyor. Siz de hem alırken hem de verirken sorun yaşamamak için çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki bilgilendirici bu yazımızı okumalısınız.

Maddi kayıplara uğramamak için çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda fikir sahibi olmalısınız. Çek ve senet işlemleri yapmadan önce çek ve senet arasındaki ayrımı bilmek gerekiyor.

Çek nedir?

Kıymetli evraklar arasında bulunan çek ödeme emri niteliği taşıyor ve ticaret dünyasında sıklıkla kullanılıyor. Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen hükümlere göre düzenlenen çek, bir bankaya hitaben yazılıyor ve belirli bir kişi adına ya da hamiline ödenmek üzere şeklinde yazılıyor. Bir kambiyo senedi olarak çek, bir havalenin ödenmesi için çıkarılan teyit emri anlamına geliyor. Çek defteri, bireyler ve tüzel kişiler tarafından bankalardan alınabiliyor. Çek; teyitli çek, garantili çek, çizgili çek, mahsup çeki, banka çeki, seyahat çeki, posta çeki gibi farklı türlerde olabiliyor.

Senet nedir?

Herhangi bir borçlunun, borcuna istinaden alacaklıya vermiş olduğu ileri tarihli bir kıymetli evrak olarak senet, vadesiz ve vadeli olmak üzere iki şekilde kullanılabiliyor. Ödemenin yapılması durumunda senedin imha edilmesi gerekiyor.

Çek ve senet farkı

Çek, 3167 Sayılı Kanun’da ve bu Kanun ’a ilişkin Tebliğ’de yer alan hükümlere uygun olarak basılıp satılabiliyor. Senet ise matbaalarda basılıp satılıyor ve resmi nitelik taşımıyor. Çek tahsilatında herhangi bir problem yaşanması durumunda alacak mahkeme yoluyla tahsil edilebiliyor. Senette mahkeme yoluyla hak aramak mümkün olmuyor. Senedi borçlu kişi ödüyor, çeki ise banka ödüyor. Çek üzerinde belirtilen tarihte ödeniyor. Senette ödeme tarihi tarafların kararıyla ileriye veya geriye çekilebiliyor.

Çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler ise şunlar:

  • Boş senet ve çeklere imza atmayın.
  • Aynı kalemi kullanın.
  • İsmi tam olarak doğru yazın.
  • Tutarı hem rakam hem de yazıyla yazın ve ilave yapılmasını engellemek için bitişik bir şekilde kapatma çizgilerini kapatın.
  • Tanımadığınız kişilerden senet veya çek almayın.
  • Verilen senedin ve çekin bir fotokopisini mutlaka saklayın.
  • Senetleri ve çekleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamda düzenleyin.
  • Taksitli alışveriş senedindeki meblağ kısmını doldurun ve borcu ödedikten sonra sözleşmeyi geri alın.
  • Borcu ödedikten sonra senetteki imzaları kontrol edin.
  • Ödemesi yapılmış senedin üzerinde ödendiğine dair bir ibarenin bulunmasını sağlayın.
Diğer Yazılar

Şirketlerin hangi ticari defterleri tutması gerekir?

15.5.2020
2 dakika okuma

Ticaret Kanunu ve vergi kanunları gereği her şirketin tutması ve takip etmesi gereken belli başlı resmi defterler bulunur. Şirketlerin bu defterleri tutmaması ve takip etmemesi, defter tasdik zamanları konusunda yasalara uyulmaması cezai yaptırım uyg ...

e-Fatura entegratörü seçerken dikkat edilmesi gerekenler

02.3.2021
2 dakika okuma

Teknolojideki gelişmelerin ve dijitalleşmenin etkisi sağlıktan bürokrasiye, ticaretten iletişime tüm sektörlerden belirgin şekilde hissediliyor. E-dönüşüm kavramı, 2004’lü yıllarda hayatımıza girdiğinden beri çok hızlı bir dijitalleşme yaşanıyor. Alı ...

Muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde dikkat edilmesi gerekenler

28.3.2019
2 dakika okuma

Bazı firmalar mali kayıtların düzeni ve raporlaması gibi konuları ihmal edebilmektedir. Oysa ki bilgilendirmeyi ilk etapta yapan evraklardır ve firmanın kredibilitesi açısından da büyük önem taşır. Bu noktada bu işlemlerin yapılmasından sorumlu olan ...

Ortaklık Türleri ve İş Ortağı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

12.7.2018
2 dakika okuma

İş hayatında ortaklık, pek çok işletme ve iş modeli için uzun vadede varlığını korumanın ve daha büyük başarılar elde etmenin anahtarlarından biri. Farklı biçimde iş ortaklıkları bulunuyor. İş ortağı seçerken bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri bu ...